Letošnji božič bo zagotovo zelo drugačen, najbrž tudi čustveno intenzivnejši kot prejšnja leta, saj je zaradi trenutne situacije zaznamovan s številnimi omejitvami. Večina nas bo ta dan preživela v ožjem družinskem krogu, ampak če dobro pomislim, to niti ni tako slabo. Bom pogrešala svoje starše? Absolutno. Nisem jih objela že cel mesec! In videti svoje najdražje preko kamere ni niti približno enako prijaznemu nasmehu v živo in toplemu stisku dlani.

Božič je družinski praznik, vendar se je z leti prelevil v praznik (prevelikih) pričakovanj, nakupovalne evforije in potrošništva, kar je pravzaprav žalostno. Ker se je s tem izgubil pravi pomen božiča, ki je v njegovi skromnosti in intimnosti.

Spomnim se, da smo pri nas doma božič vedno praznovali v ožjem družinskem krogu. Skupaj smo okrasili božično drevo, namestili lučke in pripravili večerjo (na krožniku se je vedno znašlo kaj slastnega). Po večerji smo z bratom in sestrico pohiteli v dnevno sobo in pod božičnim drevesom našli darila z našimi imeni. Želje nikoli niso bile prevelike, zato je bilo presenečenje še toliko večje. Zbrali smo se ob molitvi. To so bili najlepši trenutki. Občutek medsebojne povezanosti in topline. In spoznanje, da se imamo neskončno radi in da smo skupaj nepremagljivi. Nekaj takega si želim za letošnji božič.

Vam pa želim, da prihajajoče praznične dni preživite čim bolj mirno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.